30 december 2010

Opdracht Webvideo

Winterdroom in Gent

De winterprik van de voorbije weken luidde de Gentse openluchtijspiste passend in. Door de werken in de Gentse binnenstad ligt de ijspiste nu op het Sint-Pietersplein, waar je nog tot 16 januari terecht kunt voor een jaarlijkse dosis winterpret. Het Sint-Pietersplein is omgetoverd in een feeëriek winterdorp. Het is een absolute aanrader voor een winterse gezinsuitstap.

De Gentse ijspiste maakt deel uit van het nieuwe concept ‘Winterdroom’. Jong en oud kunnen schaatsen op een ijspiste van 900 m², omringd door een gezellig winterdorp.



Praktische informatie

Data:
Van vrijdag 3 december 2010 tot zondag 16 januari 2011
Plaats:
Het Sint-Pietersplein in Gent
Prijs schaatsen:
6 euro (huur schaatsen inbegrepen)
Link:
Winterdroom Gent

22 december 2010

Leven na Google Wave

Google, de absolute publiekslieveling van de internetters van de afgelopen jaren, heeft beslist om zijn Wave-experiment stop te zetten. Toch heeft de online zoekmachine reeds een nieuwe samenwerkingsdienst online staan. Shared Spaces is de opvolger. De samenwerkingsapplicatie Google Wave is geen lang leven beschoren. De dienst wordt definitief afgesloten in 2011.
De samenwerkingsapplicatie Google Wave
wordt vervangen door Shared Spaces.
Het Wave-experiment van Google was een flop. Google Wave was een nieuw model voor communicatie en samenwerking op het internet. In dit kader ging het om een tool om online samen te werken. Volgens de officiële site van Google Wave was er plaats voor vier platformen:
  • Wiki
  • Chat
  • Office
  • E-mail
Lange tijd na de aankondiging van in mei 2009 was Wave enkel toegankelijk via een uitnodiging door een andere gebruiker. Google wou daar verandering in brengen en maakte Wave openbaar voor het grote publiek. Toch werd die ontwikkeling stopgezet omdat de applicatie niet of nauwelijks werd gebruikt door dat grote publiek.

Jan-Paul Oosterom, commercieel verantwoordelijke bij het internetbeveiligingsbedrijf Checkpoint, haalt zelfs zwaar uit naar Google Wave. Op zijn blog stelt hij dat het geen groot verlies betekent dat Google stopt met Google Wave. In dit kader heeft Oosterom het vooral over de veiligheid van kritische bedrijfsinformatie. Het grootste nadeel aan Google Wave is volgens hem dat providers van dergelijke tools veel te gemakkelijk de gebruiksvoorwaarden aanpassen, waardoor kritieke bedrijfsinformatie soms zomaar gebruikt kan worden in het publieke domein voor commerciële doeleinden.
Google Wave kent inmiddels al zijn opvolger, namelijk Shared Spaces. Volgens De Standaard mikt die opvolger vooral op de integratie met bestaande sociale media zoals Facebook, Twitter of het eigen Google Buzz. Shared Spaces zal ook een aantal huidige functies van Google Wave overnemen. Samenwerking is voortaan mogelijk via een gadget, dat wordt aangeboden op Shared Spaces. Er zijn reeds een aantal concrete voorstellen:
  • Gadgets om samen spelletjes te spelen
  • Gadgets om samen te tekenen
  • Gadgets om samen te werken op een kaart
Shared Spaces heeft in vergelijking met Google Wave een kleiner spectrum aan mogelijkheden. Dat wordt niet gezien als een nadeel. Een beperkt aantal mogelijkheden betekent dat de toepasbaarheid van de gadgets wordt verhoogd. Het wordt afwachten wat de toekomst brengt voor Shared Spaces want die samenwerkingsapplicatie kan nadien ook weer verwijderd worden.



Bron:

14 december 2010

Social networking: kort doorgelicht


Hackers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Deze keer hadden ze het gemunt op de sociale netwerksite Twitter. Internetcriminelen hadden tal van Twitteracounts gekaapt na een aanval op het blognetwerk Gawker. Zijn sociale netwerksites wel gunstig voor iedereen?


Sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zijn momenteel de vierde meest populaire online activiteit. Netwerken is zelfs populairder dan e-mailen! Volgens Coaching Magazine, het vakblad voor managers op Curaçao, bieden sociale netwerksites verschillende voordelen.
Een kort overzicht van de belangrijkste pro’s:
* De mogelijkheid om kennis en informatie ongelimiteerd met elkaar te delen
* Netwerken tussen mensen worden letterlijk zichtbaar gemaakt
* Een sociale netwerksite blijft een snel en effectief medium

Toch is een netwerksite als Twitter niet voor iedereen weggelegd. Vooral in de bedrijfswereld is men enorm gekant tegen het sociale netwerkfenomeen. Volgens An De Jonghe van TrendQ heeft Twitter geen zin als communicatiemiddel voor ondernemingen. In een interview met Datanews vertelt De Jonghe dat er geen plaats is voor terugverdiengeld voor de meeste bedrijven op Twitter, tenzij je met de media te maken hebt.
Onderzoek Avanade
Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het internationaal IT-consultancybureau Avanade dat 46% van de Nederlandse managers weinig baat ziet in de inzet van sociale netwerken voor klanten of medewerkers. Dat onderzoek gebeurde wereldwijd. Een klein deel van het hoger management in Nederland is zelfs van mening dat sociale netwerken enkel geschikt zijn voor privégebruik en voor jongeren. Avanade is een joint venture van Microsoft en Accenture dat zich voornamelijk richt op adviesdiensten voor grote ondernemingen die werken met Microsoft-technologie.
Privacy
Privacy is ook een heikel punt wanneer we spreken over sociale netwerksites. Zo kreeg Google begin dit jaar een klacht binnen van Amerikaanse privacyorganisaties omdat er geen rekening werd gehouden met de rechten van de privacy. Google combineerde zijn nieuwe sociale netwerkapplicatie Google Buzz met Gmail waarbij e-mailcontacten zomaar, zonder toestemming, openbaar werden gemaakt. Ook Facebook werd eerder al geconfronteerd met privacyproblemen.
Wanneer we zeggen dat online netwerken de toekomst zijn en dat we niet meer zonder kunnen, zal dat ongetwijfeld voor voldoende discussie zorgen. Het is belangrijk om, naast de voordelen, ook de addertjes onder het gras op een rijtje te zetten.
Sociale netwerksites kunnen, zowel in positieve als negatieve zin, de toekomst grondig veranderen.

08 december 2010

WikiLeaks: the weapon of mass democracy

In een tijd van spin doctors en propaganda is de klokkenluiderwebsite WikiLeaks het enige ‘wapen voor massademocratie’. WikiLeaks en zijn hoofdredacteur Julian Assange beheersen het wereldnieuws. Het uitlekken van Amerikaanse ambtsberichten is het zoveelste wapenfeit op rij van de klokkenluidersite.
WikiLeaks kwam vorige week geregeld in de media omdat het vertrouwelijke Amerikaanse documenten had vrijgegeven. Toch stopt de mediaheisa rond de klokkenluiderwebsite niet. Julian Assange, de grote man achter de klokkenluiderwebsite WikiLeaks, is gisteren gearresteerd in Londen. Die arrestatie kwam er op aanvraag van Zweden, waar hij beschuldigd wordt van verkrachting. WikiLeaks spreekt van een poging om de organisatie het zwijgen op te leggen.
WikiLeaks is tegenwoordig een ingeburgerd begrip geworden in onze samenleving. De klokkenluiderwebsite zorgde reeds voor heel wat commotie. Zo bezorgde de website vorige week meer dan 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten, die de diplomatieke relaties van de Verenigde Staten in gevaar brachten, aan erkende dagbladen zoals The New York Times, Der Spiegel en Le Monde.
Uit de verschillende diplomatieke telegrammen kon een aantal conclusies getrokken worden. Zo wordt de Iranese president Mahmoud Ahmadinejad vergeleken met Adolf Hitler en wordt voormalig president van Rusland Vladimir Poetin omschreven als een alfamannetje.
De Britse publieke omroep, BBC, heeft het zelfs over het meest controversiële document dat WikiLeaks tot op heden naar buiten bracht. De gelekte lijst van de VS is vooral bedoeld om de nationale veiligheid te garanderen. Op die lijst staan onder meer oliepijpleidingen, communicatie- en transportcentra en mijninfrastructuren.
De VS jagen op Julian Assange sinds die eind november op WikiLeaks cablegate publiceerde: de geheime communicatie tussen de Amerikaanse ambassades wereldwijd en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington werd vrijgegeven. De arrestatie van Assange heeft officieel niets te maken met WikiLeaks maar met een verkrachtingszaak waarbij hij betrokken zou zijn.
Kristinn Hrafnsson, het nieuwe
gezicht van WikiLeaks.
De reactie van WikiLeaks was niet mals. De website noemt de zaak een en al opgezet spel. In de Nederlandse Volkskrant reageert het nieuwe gezicht van de klokkenluiderwebsite Kristinn Hrafnsson, een voormalig onderzoeksjournalist uit IJsland. Volgens hem zal WikiLeaks zich niet laten intimideren en zal de website onthullingen blijven doen. In de Britse krant The Guardian zei Hrafnsson dat WikiLeaks zich niet zomaar de mond laat snoeren, ook al komen er gerechtelijke stappen.
Het laatste is nog niet gezegd over WikiLeaks.

30 november 2010

Opdracht - Bestaand item aanpassen

Journalistieke technieken 3 - Achtergrondverhaal (12/11/2008)

Stationsbuurt Oudenaarde moet dringend beschermd worden

Het toenemend vandalisme in Oudenaarde loopt rechtevenredig met dat van België. Dat is duidelijk te merken bij de inwoners rond het Oudenaardse station. Vlaams Belang doet nu een oproep voor meer blauw op straat.

In maart 2007 hebben vandalen het gloednieuwe VB-secretariaat in Oudenaarde beschilderd met rode verf. Er werd ook een verscheurd exemplaar van het boek ‘Een brug te ver’ in de brievenbus gestoken met daarop de tekst ‘dood aan dewinter, leve de lente’. Vlaams Belang had een klacht neergelegd bij de politie en verspreidde de opgenomen camerabeelden op het internet. Hier was er dus wel camerabewaking en daar hebben ze nu net nood aan in de gehele stationsbuurt.

Volgens burgemeester Marnic De Meulemeester is het stationskwartier in Oudenaarde vrij kwetsbaar voor criminaliteit, vandalisme en dergelijke zaken: “Heel recent hebben wij in het schepencollege de beslissing genomen om over te gaan tot camerabewaking. Bewaking enerzijds op het stationsplein en ook de hele stationsbuurt wordt beveiligd met camera’s.”

Evenementenhal

In de stationsbuurt bevindt zich ook de evenementenhal ‘Qubus’. “Daar komen ook nog twee camera’s en we denken dat we hiermee aan een groot stuk van de vraag om meer veiligheid in de stationsbuurt te goed kunnen komen. Er is ook een zeer goede samenwerking met de uitbater van de evenementenhal en onze politiediensten. Hij zorgt ook zelf in de zaal voor een eigen bewakingsdienst die dan in rechtstreekse verbinding staat met de politie”, zegt De Meulemeester. 

Criminaliteitsstatistieken

Uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek blijkt dat de geweldpleging en het vandalisme in België met een kwart gestegen zijn sinds 2000. Als de cijfers van Oudenaarde er bijgehaald worden is het duidelijk.

Uit de Politiële Criminaliteitsstatistieken van de stad blijkt dat:

- het veiligheidsgevoel gedaald is;
- het aantal misdrijven tegen de lichamelijke integriteit de sterkste stijger is;
- het aantal diefstallen en afpersingen een lichte stijging kent.

Buurtinformatienetwerk

Door de reeds gebeurde misdrijven tegen eigendom zijn de inwoners van Oudenaarde gestart met een buurtinformatienetwerk om meer veiligheid te garanderen. Volgens burgemeester De Meulemeester is dit een goed initiatief om het onveiligheidgevoel van zijn inwoners weg te werken.


23 november 2010

Interview met blogger Franky Aelbrecht

Op het internet vind je een overdosis aan blogs die soms uiteenlopende onderwerpen weergeven. Een bepaald genre van die blogs geeft ons ook een frisse kijk op de journalistieke wereld. Op mijn website probeer ik zo goed mogelijk mijn mening te vormen over de nieuwe media. Uiteraard ben ik niet uniek in mijn soort en zijn er tal van andere interessante weblogs, zoals het blog van Franky Aelbrecht. Hij spitst voornamelijk de actualiteit toe op uiteenlopende onderwerpen, zoals literatuur, muziek en film. Ook politieke zaken laat hij niet achterwege.
Hieronder het interview die ik had met Franky Aelbrecht.
Wat doet u, naast het bloggen, in het dagelijks leven?
Franky Aelbrecht: “Ik werk als bediende voor een Franse multinational. Verder hou ik me bezig met lezen, politiek, fietsen en probeer ik zoveel mogelijk van het leven te genieten.
Waarom bent u begonnen met bloggen?
Franky Aelbrecht: “De opzet van de blog was oorspronkelijk van politieke aard omdat ik kandidaat was bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 te Aalst. Ik vond het een interessant middel waardoor anderen konden volgen waar ik op politiek vlak mee bezig was. Na de gemeenteraadsverkiezingen heb ik de blog wel gewijzigd zodat het politieke aspect veel kleiner werd en ik andere zaken op mijn blog plaatste. Mijn doelstelling van bij het begin was wel anderen een paar zaken te laten ontdekken. Dat gaat van een opiniestuk tot onderwerpen uit de muziek- en filmwereld.”
Wat is het doel van uw blog?
Franky Aelbrecht: “De opzet van mijn blog heb ik in de loop van de jaren gewijzigd. Mijn blog was eerst gericht naar de politiek maar nu is het voornamelijk mijn bedoeling om anderen te laten kennismaken met verschillende uiteenlopende zaken. Dat kan zowel op het vlak van muziekliteratuur als andere zaken zijn. Zolang ik over diverse onderwerpen kan blijven schrijven, zal ik ermee doorgaan.”
Screenshot van het blog van Franky Aelbrecht.
Hoe ziet u de toekomst van uw blog?
Franky Aelbrecht: “Voorlopig ben ik er wel tevreden mee en zal ik mijn blog zeker verder zetten. Ook al heb ik niet het grote aantal bezoekers per dag, toch vind ik het fijn om er mee bezig te zijn en als anderen er iets leuks of interessants mee oppikken dan lijkt me dat wel goed te zijn. Op dit moment zit ik aan ongeveer 131.000 bezoekers sinds 2006, waarmee ik absoluut niet ontevreden ben. De afgelopen maanden had ik wat minder tijd waardoor vooral blogberichten over muziek de overhand namen, maar ik wil er in de toekomst blijven over waken dat de onderwerpen divers blijven. Het echte leven speelt zich trouwens niet op het internet af maar daarbuiten, dus moet je een blog ook niet overschatten.”
Hoe staat u tegenover de internetjournalistiek in het algemeen?
Franky Aelbrecht: “Daar plaats ik toch wel enkele vraagtekens bij. Er zijn een heleboel blogs en soms is het wel moeilijk om goede onafhankelijke internetjournalistiek te vinden. Wanneer een blogbericht wordt geschreven, merk ik in de eerste plaats op dat er weinig bronvermeldingen worden gegeven. Iedereen kan (bijna) schrijven wat hij wil. Het komt er dus op aan om het kaf van het koren te scheiden. Als je bijvoorbeeld Iran neemt, dan zie je dat daar de blogs en de internetjournalistiek zeker hun nut hebben bewezen en belangrijk waren want op die manier kwam de buitenwereld eigenlijk voor het eerst via het internet en meer bepaald blogs, Facebook en websites te weten wat er zich sinds juni 2009 allemaal afspeelde. Daar was de invloed van internetjournalistiek dus zeker heel goed. Je ziet toch ook dat bijvoorbeeld websites als De Wereld Morgen en Apache puike onderzoeksjournalistiek afleveren die door de ‘gewone’ kranten te weinig wordt gebracht. Het internet heeft er zeker voor gezorgd dat er een bepaalde journalistiek terug te vinden is die in onze kranten te weinig voorkomt.”
Draagt het internet bij tot een betere wereld volgens u?
Franky Aelbrecht: “Het internet draagt zeker en vast bij tot een betere wereld. Doordat het zo laagdrempelig is, is de informatie die ter beschikking is ook veel groter geworden dan vroeger. Dat heeft ook wel zijn nadelen doordat de betrouwbaarheid van de feiten soms niet goed is. Het hangt van de internetgebruiker dus zelf af hoe hij met het internet omgaat.”
Wat is het leukste onderwerp dat u dit jaar online heeft geplaatst?
Franky Aelbrecht: “Een van de ‘leukste’ posts is zeker het onderwerp over het opblazen van de bergtoppen. Niet zozeer dat dit een leuk onderwerp is, maar wel doordat er zoveel zaken bij kwamen kijken. Het ging niet enkel over schade toebrengen aan het milieu, maar ook over economie, het leven van de mensen in die omgeving en het kortetermijndenken om zoveel mogelijk winst te maken, maar op lange termijn de maatschappij met een pak meer kosten op te zadelen. Het heeft redelijk wat tijd in beslag genomen om dat te schrijven, maar ik heb er heel veel van opgestoken.”
Welke tips wilt u andere (beginnende) bloggers meegeven?
Franky Aelbrecht: “Voor beginnende bloggers wordt het steeds moeilijker om in het oog te springen. Doordat er zoveel blogs zijn en slechts weinigen ook volhouden, moet je wel een bepaalde discipline hebben. De eerste vereiste is natuurlijk dat je voldoende je informatie checkt zodat je zaken neerschrijft die kloppen. Ik merk op dat velen wel een blog hebben gestart, maar slechts weinigen die na verloop van tijd ook blijven aanvullen met nieuwe blogberichten. Het komt er vooral op aan om een eigen stempel op je blog te drukken en dan zul je wel bezoekers blijven aantrekken.”

16 november 2010

Recensie: De Standaard Online

In ons Vlaams medialandschap zijn er twee grote kwaliteitskranten: De Morgen enerzijds en De Standaard anderzijds. Dat laatste dagblad maakt deel uit van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, een dochterbedrijf van de mediagroep Corelio.
De Standaard is uiteraard ook op het internet te raadplegen en heeft met de rubriek Opinies een online brievenbus waar de lezers hun mening kwijt kunnen. De uitgever wou met die nieuwe vorm van publicatie de krant sterker integreren en meer complementair maken en daar is De Standaard Online zeker in geslaagd.
Toch is er ook een minder aangenaam puntje op de website van De Standaard aanwezig. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende aspecten van De Standaard Online.
Sterke punten
Het allersterkste punt van De Standaard Online is de brede waaier aan uiteenlopende thema’s die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: de actualiteit brengen op verschillende manieren én op verschillende plaatsen. Met andere woorden: er wordt zorgvuldig omgesprongen met nieuwsonderwerpen en de rangschikking ervan.
De lay-out is ook een pluspunt van de journalistieke website. Wanneer je de homepage observeert, kan je vaststellen dat je overdonderd wordt met tal van nieuwsfeiten. Dat is slechts bedrog. De Standaard Online zorgt ervoor dat de lezer het nieuws snel kan scannen door gebruik te maken van korte, duidelijke en overzichtelijke posts. Op de homepage worden de berichten weergegeven met enkel een kop, een lead en meestal een relevant beeldje. Bijgevolg kan de lezer sneller het nieuws aanklikken dat hem/haar interesseert.

Weergave van verschillende posts op De Standaard Online.

Zoals ik hierboven net heb vermeld, hanteert de digitale krant ook een rubriek waar de lezers terecht kunnen met vragen en hun meningen. Een belangrijk gegeven dat bijdraagt tot een hogere interactiviteit. De website biedt sinds kort ook podcasts van ingesproken artikelen aan.
Een laatste sterk punt is dat De Standaard Online gebruik maakt van een telex bovenaan, net onder de navigatiebalk. Zo zorgt de website ervoor dat de lezer in één oogopslag het belangrijkste nieuws kan filteren.
Zwak punt
Qua mindere punten van De Standaard Online kan ik het hebben over slechts één klein puntje: het feit dat de lezer zich moet abonneren op de online krant. Sommige artikelen kunnen wel volledig worden gelezen, anderen dan weer niet. Maar het is natuurlijk algemeen aanvaardbaar want iedereen, dus ook een Vlaams dagblad, heeft nood aan inkomsten.

Link:

De Standaard Online

12 november 2010

Oefening blogpost 12/11/2010

Wedstrijdverslag RSC Anderlecht - FC Brugge
Op speeldag 14 stond de klassieker der klassiekers op het programma in de Jupiler Pro League. RSC Anderlecht – Club Brugge is in het verleden altijd al wel een bitsig duel geweest. De aangename topper eindigde op een 2-2-gelijkspel.

2-2 was de logische einduitslag in het Astridpark.
Eerste helft
In een kolkend Constant Vanden Stockstadion floot scheidsrechter Serge Gumienny de wedstrijd op gang. Meteen na het fluitsignaal moest Gumienny het spel al stilleggen. Vanuit de paarswitte spionkop, waar ikzelf elke thuiswedstrijd deel van uit maak, werd een vuurpijl gegooid richting Club-doelman Geert De Vlieger.
De stewards konden een aantal heethoofden bedaren en de wedstrijd werd kort daarna hervat. De topper kon niet slechter beginnen voor paarswit. Na slechts vijf minuten voetballen stond het al 0-1 voor de bezoekers. Wilfried Dalmat had maar in te tikken na een krachtig schot van Ivan Perisic. Doelman Silvio Proto was kansloos.
Anderlecht probeerde wel te reageren maar het miste duidelijk haar dirigenten Mbark Boussoufa en Lucas Biglia. In het middenveld werd er te vaak balverlies geleden. Toch kwam paarswit na twintig minuten spelen dicht bij de gelijkmaker. Na een voorzet van ‘Mister Europe’ Jonathan Legear kon Kanu hard uithalen. Geert De Vlieger kon de bal net uit zijn doel ranselen.
Onmiddellijk daarna kreeg Anderlecht het deksel op de neus. Club-verdediger Peter Van Der Heyden ging de linkerflank af en legde perfect klaar voor de inlopende Karel Geraerts. Hij schoot in één tijd hoog in het doel van Proto: 0-2 en de match leek gespeeld.

De supporters van Anderlecht bleven ondanks de 0-2-stand achter hun ploeg staan. De ploeg speelde in de eerste helft naar hun spionkop. Bij een corner van paarswit begon iedereen achter het doel te springen. De vreugde werd nog groter wanneer de bal de netten raakte. Het was Roland Juhasz die met een perfecte kopbal de aansluitingstreffer maakte. Met de 1-2 was er terug een wedstrijd.
En wat voor één! Het doelpunt van Juhasz gaf paarswit duidelijk vleugels want na amper twee minuten hingen de bordjes opnieuw gelijk. Romelu Lukaku – wie anders dan hij – omspeelde mooi Geert De Vlieger en plaatste de bal in doel: 2-2. Meteen daarna weerklonk het fluitsignaal voor de rust.
Tweede helft
In de tweede helft viel er minder te noteren dan de eerste helft. RSC Anderlecht kwam nog dicht bij een derde doelpunt, maar de Braziliaan Kanu verzuimde dé kans op 3-2. Maar op het eind zette ook Club druk. In de laatste tien minuten kwamen de West-Vlamingen het dichtste bij de winning goal. Maar een sterke Proto voorkwam de nederlaag.
De topper tussen RSC Anderlecht en Club Brugge eindigde zo op een 2-2-gelijkspel.  KRC Genk blijft aan de leiding in het klassement van de Jupiler Pro League met twee punten voorsprong op paarswit.

Sfeer in het Constant Vanden Stockstadion:


Link:

10 november 2010

Actualiteit uit de IT-wereld

VRT en iPad: een samenwerking die ter discussie staat
De Vlaamse omroep brainstormt over welke inhoud ze zal aanbieden op de recent gelanceerde iPad. Ook de prijs staat nog ter discussie. Een nieuwe stap in de journalistieke wereld die ervoor kan zorgen dat het nieuws nog sneller de mensen bereikt. Eén groot probleem: de multimediale smartphones en hun konsoorten zouden gemakkelijk gehackt kunnen worden.
Breed publiek

In De Morgen beschouwt de VRT de iPad als een logische stap in de evolutie. De missie van de Vlaamse publieke omroep bestaat uit het aanbieden van audiovisuele programma’s en diensten voor een breed publiek op alle platformen. Toch zal het voor de publieke omroep wikken en wegen worden.
De smartphone, de iPhone en de nieuwe tabletcomputer iPad van technologiebedrijf Apple zouden gemakkelijk gehackt kunnen worden. Verschillende technici, zoals de Belgische beveiligingsonderzoeker Ilja van Sprundel, hebben dat ontdekt en intussen heeft ook Apple zelf het probleem van hackers toegegeven.
De Vlaamse publieke omroep doet er
beter aan te wachten met het 
aanbieden van diensten op de iPad
Een lek in het besturingssysteem
Smartphones zijn gemakkelijk te hacken via een gat in Android. Het besturingssysteem Android heeft een lek waardoor smartphones van op afstand te hacken zijn. Alle oude versies van Android beschikken over zo’n lek. Maar uit een onderzoek blijkt dat nog geen 40 procent van de toestellen draait op de nieuwste versie.
Toegang tot surfgeschiedenis en foto’s
Op 5 november presenteerde hacker/onderzoeker M.J. Keith zijn bevindingen op de HouSecCon-conferentie in Houston. In het online magazine Computerworld zei de expert dat hij geen roottoegang kon krijgen tot zijn gehackt toestel. De code om het lek te misbruiken is inmiddels openbaar, maar hackers kunnen er niet mee aan de telefoongegevens. M.J. Keith zei aan Computerworld dat tekstberichten lezen, versturen of telefoneren niet mogelijk is. De hackers krijgen wel toegang tot de surfgeschiedenis en foto’s, met andere woorden ze krijgen toegang tot alle informatie waar de browser bijkan en ook data op een eventuele geheugenkaart is toegankelijk.

Apple erkent het probleem
Beveiligingsonderzoeker Ilja van Sprundel heeft al verschillende contacten met Apple over het lek gehad. Die contacten verliepen en verlopen volgens hem nog altijd prima. Het technologiebedrijf erkent wel degelijk het probleem, wat een paar jaar geleden anders was. Toen kreeg Apple het verwijt naar het hoofd geslingerd dat het slecht zou communiceren met beveiligingsonderzoekers.
Naast de iPad (foto) zijn ook iPhones en smartphones
gemakkelijk te hacken.
Voor de Vlaamse publieke omroep lijkt het beter om toch nog wat geduld uit te oefenen om haar nieuws en diensten aan te bieden op de iPad. Anders lijkt de samenwerking tussen beiden gedoemd te mislukken.  
Link:



09 november 2010

Schrijfopdracht 1: samenvattende webtekst

Madrid: metropool op de Spaanse hoogvlakte

De stad Madrid is de hoofdstad én tevens de grootste stad van Spanje. De zuiderse stad, gelegen op de Spaanse hoogvlakte, telt meer dan drie miljoen inwoners. Door de centrale ligging, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland.

Geschiedenis
Madrid is pas ontstaan bij de inval van de Moren. In 1085 werden ze verdreven uit Madrid en werd de stad bekender door de vele vorsten. Keizer Karel was niet veel in de stad maar zijn opvolger Filips II maakte van Madrid zijn vaste verblijfplaats. Later kwamen ook nog Filips V, Karel III en Karel IV aan de macht.
Hierna veroverde Napoleon Bonaparte de Spaanse stad waarmee de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. Na de strijd nam Fernando VII de Spaanse troon opnieuw in. Vanaf dan begon er een periode met afwisselend liberale en conservatieve politieke stromingen.
Stierengevechten
Madrid beschikt over de grootste Spaanse arena waar stierengevechten worden gehouden. Las Ventas werd geopend in 1931 en biedt plaats aan 25.000 toeschouwers. De waardering die een toreador krijgt in Madrid, is de belangrijkste ter wereld. Ondanks veel kritiek uit Barcelona en uit het buitenland zijn er voorlopig nog geen plannen om te stoppen met de stierengevechten.   
Toeristische trekpleisters
Madrid is een stad die bruist van verschillende musea en tal van historische monumenten. Een kort overzicht:
-          Estadio Santiago Bernabéu: de thuisbasis van voetbalclub Real Madrid
-          Het Teatro Real of het Koninklijk Theater: het operagebouw dat vlakbij het Koninklijk Paleis ligt en gescheiden is van het paleis door het plein Plaza de Oriente
-          De Stierenarena “Las Ventas”
-          Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia: het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst van Spanje
-          Kathedraal La Almudena: katholieke kathedraal in neoclassicistische stijl
De Madrileense keuken
De Madrileense keuken verschilt enorm van de Mediterrane keukens in Barcelona of Valencia. De ‘cocido madrileño’ is het meest traditionele voorbeeld van een typisch Madrileense stoofpot. Het eten in de restaurants wordt voornamelijk met inheemse Spaanse producten bereid. De Spaanse tapas worden nog altijd op traditionele wijze gegeten: ze worden gratis gegeven bij een drankje.
Voetbalclubs
In Madrid zijn er twee voetbalclubs: Real Madrid en Atlético MadridReal Madrid ('De Koninklijke') speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio Santiago Bernabéu, Atlético Madrid speelt in het Vicente Caldéron-stadion. Wanneer de stadsderby plaatsvindt, kunnen er soms hevige rellen ontstaan tussen beide supportersclans.
Link:


03 november 2010

Opiniestuk: Wat met burgerjournalistiek?

Wat burgerjournalistiek eigenlijk inhoudt, hoeft geen betoog. Maar de gevolgen ervan kunnen een grote impact hebben op onze samenleving. Naar aanleiding van een artikel op Zita kan ik alleen maar besluiten dat de auteur gelijk heeft. Tom Laurent stelt dat de beroepsjournalist vreest voor zijn imago door de opkomst van het citizen journalism.

Burgerjournalistiek is een begrip dat steeds meer ingeburgerd geraakt in onze technologisch hoogstaande maatschappij. Het is iets wat je niet meer kan wegdenken uit onze journalistieke wereld. Meer en meer mensen willen zelf nieuws maken én het zelf overbrengen naar de bevolking toe. Toch is het belangrijk om weten dat wanneer je jezelf profileert als journalist, je ook rekening gaat houden met de betrouwbaarheid van bronnen en dat je zeker objectief omspringt met feiten en berichten.

Slechte kwaliteit

Volgens mij heeft burgerjournalistiek een aantal minpunten. Het grootste nadeel van deze vorm van journalistiek is dat berichten vaak van slechte kwaliteit zijn en dat de gewenste relevante meningen van mensen die betrokken zijn bij het nieuws vaak uitblijven.

Persconferenties voor burgerjournalisten?

De reden van de beperkte toegang tot bronnen is volgens de Nederlandse burgerjournaliste Anne Martens op Indymedia toe te schrijven aan het feit dat burgerjournalisten vaak buiten de boot van persconferenties, persberichten en updates vallen omdat zij werken voor kleine, onbekende organisaties.

Geloofwaardigheid

Iedereen kan tegenwoordig een gebeurtenis filmen en deze onmiddellijk door middel van het internet de wereld in zenden. Als je jezelf als journalist waant, moet je respect betuigen voor de deontologie en is het belangrijk dat je al je bronnen controleert. Wanneer dat niet het geval is, kan het soms eens gruwelijk fout lopen.

Persagentschap Belga meldde onterecht het
overlijden van koningin Fabiola.
Bij zulke zware journalistieke fouten denken we meteen aan het 'I Have News'-incident bij persagentschap Belga waarbij koningin Fabiola dood werd verklaard. Zulke fouten moeten in de toekomst absoluut vermeden worden om de geloofwaardigheid van de journalistiek niet aan te tasten.

Professionele journalistiek

Burgerjournalistiek verlaagt naar mijn mening ook de interesse in echte journalistiek, bijvoorbeeld artikels of posts op nieuwswebsites van professionele journalisten. Iedere Vlaamse nieuwssite hecht genoeg belang aan de opinie van de burgers. Op elke website die artikels publiceert, kunnen mensen terecht (zij het op een forum, zij het onderaan het artikel) om hun mening duidelijk te formuleren. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op: Het Laatste Nieuws en De Redactie van VRT

Mijn conclusie is dat burgerjournalistiek zeker moet kunnen in onze moderne samenleving. Toch is het een vereiste dat de auteur rekening houdt met alles waardoor journalistieke fouten vermeden worden.

Link:

Het artikel op Zita

27 oktober 2010

Recensie: De nieuwe reporter (weblog)

De nieuwe reporter is een Nederlands onafhankelijk groepsweblog dat vooral handelt over journalistiek, technologie en de nieuwe media. Het zijn voornamelijk auteurs met verschillende achtergronden die trends signaleren en veranderingen onderzoeken in het Nederlandse en het internationale medialandschap.

Elke dag worden er één of meerdere artikels gepubliceerd door bloggers als Piet Bakker, Lex Boon en Joost de Wolf. Natuurlijk worden hier een aantal belangrijke namen vergeten zoals Ides Debruyne, medestichter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Het is een sterk punt van het weblog om zulke mensen te gebruiken. In ons land zijn ze misschien wel minder bekend maar in Nederland hebben ze al heel wat ‘faam’ verkregen.

Gerenommeerd

Hun rol in de journalistiek is soms heel uiteenlopend. Het kan gaan om vakfotografen tot freelancers bij Nederlandse televisiezenders. Het zijn stuk voor stuk gerenommeerde mensen die de media en haar gebeuren onophoudend in het oog houden en daarover iets publiceren. Hun ongezouten mening wordt meestal niet weggelaten. Om een compleet beeld weer te kunnen geven van de actualiteit moeten de media zowel verhalen van ingebedde als onafhankelijke journalisten publiceren. En daar is De nieuwe reporter volgens mij wel degelijk in geslaagd.

Vier aspecten

De hoofdbalk van De nieuwe reporter oogt vrij sober maar is wel meteen to the point. Vier grote aspecten komen aan bod: · het weblog waar de artikels op verschijnen · een interessante stek voor onderzoeken die over de media zijn gemaakt · een agenda met verschillende workshops in de journalistiek · een plek waar men terecht kan indien iemand geïnteresseerd is in een job in de journalistieke sector

Interactiviteit

Een ander sterk punt van het weblog is dat mensen die de posts lezen ook de kans hebben om te reageren. Aan de hand van een discussieforum wordt op die manier de interactiviteit tussen lezer en journalist/webmaster verhoogd. Wat ook niet slecht is aan de website is dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds een blog en anderzijds een aanrader. Er wordt gewerkt met verschillende kleuren.

Navigatiebalk

Wanneer iemand op zoek is naar een bepaald stuk uit de actualiteit, is het gemakkelijk om het artikel terug te vinden daar het weblog gebruikmaakt van een navigatiebalk. Ook de publicatiedatum wordt telkens weergegeven bij elk stuk.

Overdosis tekst

Meestal kan niet alles positief zijn aan een website en dat is ook zo bij dit weblog. Wanneer je op de homepage terecht komt, zie je onmiddellijk een overdosis aan tekst. Dit zou bij velen al meteen het startsein kunnen zijn om ‘weg te zappen’. Het gebruik van meer foto’s op de homepage zou de webpagina zeker kunnen opfleuren.

Mijn conclusie is dat een weblog als De nieuwe reporter zeker kan meedraaien in het web van talrijke journalistieke websites.

Opiniestuk: MacBook Air

MacBook Air heeft ook zijn negatieve punten

Elektronicabedrijf Apple introduceerde deze week haar nieuw concept. De MacBook Air is het dunste notebook dat tot nu toe gemaakt is. Minpuntje is de relatief hoge kostprijs die afhankelijk is van de grootte van het model en het werkgeheugen (van 999 euro tot 1599 euro). Het blijft natuurlijk wel een normaal notebook maar velen zullen de MacBook Air te weinig krachtig vinden in verhouding tot de prijs.

Aan de nieuwe MacBook Air hangt
een duur prijskaartje.

Steve Jobs, topman van computergigant Apple, introduceerde vorige week de MacBook Air. In Knack noemt hij de nieuwe pc een kruising tussen de oude MacBook en de populaire iPad. De MacBook Air is ongetwijfeld een eyecatcher en een technologisch hoogstandje. Toch is de Macbook Air niet voor alledaagse kopers. De Air koop je vooral om te zien én om gezien te worden.

Draagbaarheid

Wie op zoek is naar een normaal notebook zal de MacBook Air wellicht te weinig krachtig vinden in verhouding tot de prijs. Als draagbaarheid en mobiel gebruik belangrijk is, dan is de MacBook Air erg interessant. De prestaties liggen ook een stuk hoger dan bij de concurrenten. Daar hebt u dan wel een volwaardig scherm en toetsenbord voor in een flinterdun notebook (met een ultralicht gewicht van 1,06 kg) met een lang uithoudingsvermogen.

Gebruiksvriendelijk

De MacBook Air is een gebruiksvriendelijk product en beschikt over een goede batterij. De notebook heeft een standaardgeheugen van 2 GB. Minpuntje hierbij is dat het geheugen niet kan worden uitgebreid.

Geen optische drive

In Knack vertelt Steve Jobs ook dat de MacBook Air in niets lijkt op wat ze ooit al creëerden. Maar toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan de nieuwe Air. Zo is er maar één USB-poort voorzien wat veel te weinig is voor zo een ultratechnologisch product. Een belangrijk ontbrekend aspect (die je voornamelijk bij computers verwacht) is een optische drive. Het afspelen van cd’s en dvd’s is dus uit den boze!

We moeten eerlijk blijven, voor de relatief hoge prijs zijn er notebooks die meer functionaliteit en imposante specificaties te bieden hebben. MacBook Air blijft een zeldzaam ultradun product met een zeer hoog prijskaartje.



Link:


Artikel in De Morgen (21/10/2010)