10 november 2010

Actualiteit uit de IT-wereld

VRT en iPad: een samenwerking die ter discussie staat
De Vlaamse omroep brainstormt over welke inhoud ze zal aanbieden op de recent gelanceerde iPad. Ook de prijs staat nog ter discussie. Een nieuwe stap in de journalistieke wereld die ervoor kan zorgen dat het nieuws nog sneller de mensen bereikt. Eén groot probleem: de multimediale smartphones en hun konsoorten zouden gemakkelijk gehackt kunnen worden.
Breed publiek

In De Morgen beschouwt de VRT de iPad als een logische stap in de evolutie. De missie van de Vlaamse publieke omroep bestaat uit het aanbieden van audiovisuele programma’s en diensten voor een breed publiek op alle platformen. Toch zal het voor de publieke omroep wikken en wegen worden.
De smartphone, de iPhone en de nieuwe tabletcomputer iPad van technologiebedrijf Apple zouden gemakkelijk gehackt kunnen worden. Verschillende technici, zoals de Belgische beveiligingsonderzoeker Ilja van Sprundel, hebben dat ontdekt en intussen heeft ook Apple zelf het probleem van hackers toegegeven.
De Vlaamse publieke omroep doet er
beter aan te wachten met het 
aanbieden van diensten op de iPad
Een lek in het besturingssysteem
Smartphones zijn gemakkelijk te hacken via een gat in Android. Het besturingssysteem Android heeft een lek waardoor smartphones van op afstand te hacken zijn. Alle oude versies van Android beschikken over zo’n lek. Maar uit een onderzoek blijkt dat nog geen 40 procent van de toestellen draait op de nieuwste versie.
Toegang tot surfgeschiedenis en foto’s
Op 5 november presenteerde hacker/onderzoeker M.J. Keith zijn bevindingen op de HouSecCon-conferentie in Houston. In het online magazine Computerworld zei de expert dat hij geen roottoegang kon krijgen tot zijn gehackt toestel. De code om het lek te misbruiken is inmiddels openbaar, maar hackers kunnen er niet mee aan de telefoongegevens. M.J. Keith zei aan Computerworld dat tekstberichten lezen, versturen of telefoneren niet mogelijk is. De hackers krijgen wel toegang tot de surfgeschiedenis en foto’s, met andere woorden ze krijgen toegang tot alle informatie waar de browser bijkan en ook data op een eventuele geheugenkaart is toegankelijk.

Apple erkent het probleem
Beveiligingsonderzoeker Ilja van Sprundel heeft al verschillende contacten met Apple over het lek gehad. Die contacten verliepen en verlopen volgens hem nog altijd prima. Het technologiebedrijf erkent wel degelijk het probleem, wat een paar jaar geleden anders was. Toen kreeg Apple het verwijt naar het hoofd geslingerd dat het slecht zou communiceren met beveiligingsonderzoekers.
Naast de iPad (foto) zijn ook iPhones en smartphones
gemakkelijk te hacken.
Voor de Vlaamse publieke omroep lijkt het beter om toch nog wat geduld uit te oefenen om haar nieuws en diensten aan te bieden op de iPad. Anders lijkt de samenwerking tussen beiden gedoemd te mislukken.  
Link:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten