09 november 2010

Schrijfopdracht 1: samenvattende webtekst

Madrid: metropool op de Spaanse hoogvlakte

De stad Madrid is de hoofdstad én tevens de grootste stad van Spanje. De zuiderse stad, gelegen op de Spaanse hoogvlakte, telt meer dan drie miljoen inwoners. Door de centrale ligging, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland.

Geschiedenis
Madrid is pas ontstaan bij de inval van de Moren. In 1085 werden ze verdreven uit Madrid en werd de stad bekender door de vele vorsten. Keizer Karel was niet veel in de stad maar zijn opvolger Filips II maakte van Madrid zijn vaste verblijfplaats. Later kwamen ook nog Filips V, Karel III en Karel IV aan de macht.
Hierna veroverde Napoleon Bonaparte de Spaanse stad waarmee de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. Na de strijd nam Fernando VII de Spaanse troon opnieuw in. Vanaf dan begon er een periode met afwisselend liberale en conservatieve politieke stromingen.
Stierengevechten
Madrid beschikt over de grootste Spaanse arena waar stierengevechten worden gehouden. Las Ventas werd geopend in 1931 en biedt plaats aan 25.000 toeschouwers. De waardering die een toreador krijgt in Madrid, is de belangrijkste ter wereld. Ondanks veel kritiek uit Barcelona en uit het buitenland zijn er voorlopig nog geen plannen om te stoppen met de stierengevechten.   
Toeristische trekpleisters
Madrid is een stad die bruist van verschillende musea en tal van historische monumenten. Een kort overzicht:
-          Estadio Santiago Bernabéu: de thuisbasis van voetbalclub Real Madrid
-          Het Teatro Real of het Koninklijk Theater: het operagebouw dat vlakbij het Koninklijk Paleis ligt en gescheiden is van het paleis door het plein Plaza de Oriente
-          De Stierenarena “Las Ventas”
-          Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia: het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst van Spanje
-          Kathedraal La Almudena: katholieke kathedraal in neoclassicistische stijl
De Madrileense keuken
De Madrileense keuken verschilt enorm van de Mediterrane keukens in Barcelona of Valencia. De ‘cocido madrileño’ is het meest traditionele voorbeeld van een typisch Madrileense stoofpot. Het eten in de restaurants wordt voornamelijk met inheemse Spaanse producten bereid. De Spaanse tapas worden nog altijd op traditionele wijze gegeten: ze worden gratis gegeven bij een drankje.
Voetbalclubs
In Madrid zijn er twee voetbalclubs: Real Madrid en Atlético MadridReal Madrid ('De Koninklijke') speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio Santiago Bernabéu, Atlético Madrid speelt in het Vicente Caldéron-stadion. Wanneer de stadsderby plaatsvindt, kunnen er soms hevige rellen ontstaan tussen beide supportersclans.
Link:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten