In ons Vlaams medialandschap zijn er twee grote kwaliteitskranten: De Morgen enerzijds en De Standaard anderzijds. Dat laatste dagblad maakt deel uit van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, een dochterbedrijf van de mediagroep Corelio.
De Standaard is uiteraard ook op het internet te raadplegen en heeft met de rubriek Opinies een online brievenbus waar de lezers hun mening kwijt kunnen. De uitgever wou met die nieuwe vorm van publicatie de krant sterker integreren en meer complementair maken en daar is De Standaard Online zeker in geslaagd.
Toch is er ook een minder aangenaam puntje op de website van De Standaard aanwezig. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende aspecten van De Standaard Online.
Sterke punten
Het allersterkste punt van De Standaard Online is de brede waaier aan uiteenlopende thema’s die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: de actualiteit brengen op verschillende manieren én op verschillende plaatsen. Met andere woorden: er wordt zorgvuldig omgesprongen met nieuwsonderwerpen en de rangschikking ervan.
De lay-out is ook een pluspunt van de journalistieke website. Wanneer je de homepage observeert, kan je vaststellen dat je overdonderd wordt met tal van nieuwsfeiten. Dat is slechts bedrog. De Standaard Online zorgt ervoor dat de lezer het nieuws snel kan scannen door gebruik te maken van korte, duidelijke en overzichtelijke posts. Op de homepage worden de berichten weergegeven met enkel een kop, een lead en meestal een relevant beeldje. Bijgevolg kan de lezer sneller het nieuws aanklikken dat hem/haar interesseert.
Weergave van verschillende posts op De Standaard Online. |
Zoals ik hierboven net heb vermeld, hanteert de digitale krant ook een rubriek waar de lezers terecht kunnen met vragen en hun meningen. Een belangrijk gegeven dat bijdraagt tot een hogere interactiviteit. De website biedt sinds kort ook podcasts van ingesproken artikelen aan.
Een laatste sterk punt is dat De Standaard Online gebruik maakt van een telex bovenaan, net onder de navigatiebalk. Zo zorgt de website ervoor dat de lezer in één oogopslag het belangrijkste nieuws kan filteren.
Zwak punt
Qua mindere punten van De Standaard Online kan ik het hebben over slechts één klein puntje: het feit dat de lezer zich moet abonneren op de online krant. Sommige artikelen kunnen wel volledig worden gelezen, anderen dan weer niet. Maar het is natuurlijk algemeen aanvaardbaar want iedereen, dus ook een Vlaams dagblad, heeft nood aan inkomsten.Link:
De Standaard Online
Geen opmerkingen:
Een reactie posten