03 november 2010

Opiniestuk: Wat met burgerjournalistiek?

Wat burgerjournalistiek eigenlijk inhoudt, hoeft geen betoog. Maar de gevolgen ervan kunnen een grote impact hebben op onze samenleving. Naar aanleiding van een artikel op Zita kan ik alleen maar besluiten dat de auteur gelijk heeft. Tom Laurent stelt dat de beroepsjournalist vreest voor zijn imago door de opkomst van het citizen journalism.

Burgerjournalistiek is een begrip dat steeds meer ingeburgerd geraakt in onze technologisch hoogstaande maatschappij. Het is iets wat je niet meer kan wegdenken uit onze journalistieke wereld. Meer en meer mensen willen zelf nieuws maken én het zelf overbrengen naar de bevolking toe. Toch is het belangrijk om weten dat wanneer je jezelf profileert als journalist, je ook rekening gaat houden met de betrouwbaarheid van bronnen en dat je zeker objectief omspringt met feiten en berichten.

Slechte kwaliteit

Volgens mij heeft burgerjournalistiek een aantal minpunten. Het grootste nadeel van deze vorm van journalistiek is dat berichten vaak van slechte kwaliteit zijn en dat de gewenste relevante meningen van mensen die betrokken zijn bij het nieuws vaak uitblijven.

Persconferenties voor burgerjournalisten?

De reden van de beperkte toegang tot bronnen is volgens de Nederlandse burgerjournaliste Anne Martens op Indymedia toe te schrijven aan het feit dat burgerjournalisten vaak buiten de boot van persconferenties, persberichten en updates vallen omdat zij werken voor kleine, onbekende organisaties.

Geloofwaardigheid

Iedereen kan tegenwoordig een gebeurtenis filmen en deze onmiddellijk door middel van het internet de wereld in zenden. Als je jezelf als journalist waant, moet je respect betuigen voor de deontologie en is het belangrijk dat je al je bronnen controleert. Wanneer dat niet het geval is, kan het soms eens gruwelijk fout lopen.

Persagentschap Belga meldde onterecht het
overlijden van koningin Fabiola.
Bij zulke zware journalistieke fouten denken we meteen aan het 'I Have News'-incident bij persagentschap Belga waarbij koningin Fabiola dood werd verklaard. Zulke fouten moeten in de toekomst absoluut vermeden worden om de geloofwaardigheid van de journalistiek niet aan te tasten.

Professionele journalistiek

Burgerjournalistiek verlaagt naar mijn mening ook de interesse in echte journalistiek, bijvoorbeeld artikels of posts op nieuwswebsites van professionele journalisten. Iedere Vlaamse nieuwssite hecht genoeg belang aan de opinie van de burgers. Op elke website die artikels publiceert, kunnen mensen terecht (zij het op een forum, zij het onderaan het artikel) om hun mening duidelijk te formuleren. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op: Het Laatste Nieuws en De Redactie van VRT

Mijn conclusie is dat burgerjournalistiek zeker moet kunnen in onze moderne samenleving. Toch is het een vereiste dat de auteur rekening houdt met alles waardoor journalistieke fouten vermeden worden.

Link:

Het artikel op Zita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten