30 november 2010

Opdracht - Bestaand item aanpassen

Journalistieke technieken 3 - Achtergrondverhaal (12/11/2008)

Stationsbuurt Oudenaarde moet dringend beschermd worden

Het toenemend vandalisme in Oudenaarde loopt rechtevenredig met dat van België. Dat is duidelijk te merken bij de inwoners rond het Oudenaardse station. Vlaams Belang doet nu een oproep voor meer blauw op straat.

In maart 2007 hebben vandalen het gloednieuwe VB-secretariaat in Oudenaarde beschilderd met rode verf. Er werd ook een verscheurd exemplaar van het boek ‘Een brug te ver’ in de brievenbus gestoken met daarop de tekst ‘dood aan dewinter, leve de lente’. Vlaams Belang had een klacht neergelegd bij de politie en verspreidde de opgenomen camerabeelden op het internet. Hier was er dus wel camerabewaking en daar hebben ze nu net nood aan in de gehele stationsbuurt.

Volgens burgemeester Marnic De Meulemeester is het stationskwartier in Oudenaarde vrij kwetsbaar voor criminaliteit, vandalisme en dergelijke zaken: “Heel recent hebben wij in het schepencollege de beslissing genomen om over te gaan tot camerabewaking. Bewaking enerzijds op het stationsplein en ook de hele stationsbuurt wordt beveiligd met camera’s.”

Evenementenhal

In de stationsbuurt bevindt zich ook de evenementenhal ‘Qubus’. “Daar komen ook nog twee camera’s en we denken dat we hiermee aan een groot stuk van de vraag om meer veiligheid in de stationsbuurt te goed kunnen komen. Er is ook een zeer goede samenwerking met de uitbater van de evenementenhal en onze politiediensten. Hij zorgt ook zelf in de zaal voor een eigen bewakingsdienst die dan in rechtstreekse verbinding staat met de politie”, zegt De Meulemeester. 

Criminaliteitsstatistieken

Uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek blijkt dat de geweldpleging en het vandalisme in België met een kwart gestegen zijn sinds 2000. Als de cijfers van Oudenaarde er bijgehaald worden is het duidelijk.

Uit de Politiële Criminaliteitsstatistieken van de stad blijkt dat:

- het veiligheidsgevoel gedaald is;
- het aantal misdrijven tegen de lichamelijke integriteit de sterkste stijger is;
- het aantal diefstallen en afpersingen een lichte stijging kent.

Buurtinformatienetwerk

Door de reeds gebeurde misdrijven tegen eigendom zijn de inwoners van Oudenaarde gestart met een buurtinformatienetwerk om meer veiligheid te garanderen. Volgens burgemeester De Meulemeester is dit een goed initiatief om het onveiligheidgevoel van zijn inwoners weg te werken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten