08 december 2010

WikiLeaks: the weapon of mass democracy

In een tijd van spin doctors en propaganda is de klokkenluiderwebsite WikiLeaks het enige ‘wapen voor massademocratie’. WikiLeaks en zijn hoofdredacteur Julian Assange beheersen het wereldnieuws. Het uitlekken van Amerikaanse ambtsberichten is het zoveelste wapenfeit op rij van de klokkenluidersite.
WikiLeaks kwam vorige week geregeld in de media omdat het vertrouwelijke Amerikaanse documenten had vrijgegeven. Toch stopt de mediaheisa rond de klokkenluiderwebsite niet. Julian Assange, de grote man achter de klokkenluiderwebsite WikiLeaks, is gisteren gearresteerd in Londen. Die arrestatie kwam er op aanvraag van Zweden, waar hij beschuldigd wordt van verkrachting. WikiLeaks spreekt van een poging om de organisatie het zwijgen op te leggen.
WikiLeaks is tegenwoordig een ingeburgerd begrip geworden in onze samenleving. De klokkenluiderwebsite zorgde reeds voor heel wat commotie. Zo bezorgde de website vorige week meer dan 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten, die de diplomatieke relaties van de Verenigde Staten in gevaar brachten, aan erkende dagbladen zoals The New York Times, Der Spiegel en Le Monde.
Uit de verschillende diplomatieke telegrammen kon een aantal conclusies getrokken worden. Zo wordt de Iranese president Mahmoud Ahmadinejad vergeleken met Adolf Hitler en wordt voormalig president van Rusland Vladimir Poetin omschreven als een alfamannetje.
De Britse publieke omroep, BBC, heeft het zelfs over het meest controversiële document dat WikiLeaks tot op heden naar buiten bracht. De gelekte lijst van de VS is vooral bedoeld om de nationale veiligheid te garanderen. Op die lijst staan onder meer oliepijpleidingen, communicatie- en transportcentra en mijninfrastructuren.
De VS jagen op Julian Assange sinds die eind november op WikiLeaks cablegate publiceerde: de geheime communicatie tussen de Amerikaanse ambassades wereldwijd en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington werd vrijgegeven. De arrestatie van Assange heeft officieel niets te maken met WikiLeaks maar met een verkrachtingszaak waarbij hij betrokken zou zijn.
Kristinn Hrafnsson, het nieuwe
gezicht van WikiLeaks.
De reactie van WikiLeaks was niet mals. De website noemt de zaak een en al opgezet spel. In de Nederlandse Volkskrant reageert het nieuwe gezicht van de klokkenluiderwebsite Kristinn Hrafnsson, een voormalig onderzoeksjournalist uit IJsland. Volgens hem zal WikiLeaks zich niet laten intimideren en zal de website onthullingen blijven doen. In de Britse krant The Guardian zei Hrafnsson dat WikiLeaks zich niet zomaar de mond laat snoeren, ook al komen er gerechtelijke stappen.
Het laatste is nog niet gezegd over WikiLeaks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten