14 december 2010

Social networking: kort doorgelicht


Hackers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Deze keer hadden ze het gemunt op de sociale netwerksite Twitter. Internetcriminelen hadden tal van Twitteracounts gekaapt na een aanval op het blognetwerk Gawker. Zijn sociale netwerksites wel gunstig voor iedereen?


Sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zijn momenteel de vierde meest populaire online activiteit. Netwerken is zelfs populairder dan e-mailen! Volgens Coaching Magazine, het vakblad voor managers op Curaçao, bieden sociale netwerksites verschillende voordelen.
Een kort overzicht van de belangrijkste pro’s:
* De mogelijkheid om kennis en informatie ongelimiteerd met elkaar te delen
* Netwerken tussen mensen worden letterlijk zichtbaar gemaakt
* Een sociale netwerksite blijft een snel en effectief medium

Toch is een netwerksite als Twitter niet voor iedereen weggelegd. Vooral in de bedrijfswereld is men enorm gekant tegen het sociale netwerkfenomeen. Volgens An De Jonghe van TrendQ heeft Twitter geen zin als communicatiemiddel voor ondernemingen. In een interview met Datanews vertelt De Jonghe dat er geen plaats is voor terugverdiengeld voor de meeste bedrijven op Twitter, tenzij je met de media te maken hebt.
Onderzoek Avanade
Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het internationaal IT-consultancybureau Avanade dat 46% van de Nederlandse managers weinig baat ziet in de inzet van sociale netwerken voor klanten of medewerkers. Dat onderzoek gebeurde wereldwijd. Een klein deel van het hoger management in Nederland is zelfs van mening dat sociale netwerken enkel geschikt zijn voor privégebruik en voor jongeren. Avanade is een joint venture van Microsoft en Accenture dat zich voornamelijk richt op adviesdiensten voor grote ondernemingen die werken met Microsoft-technologie.
Privacy
Privacy is ook een heikel punt wanneer we spreken over sociale netwerksites. Zo kreeg Google begin dit jaar een klacht binnen van Amerikaanse privacyorganisaties omdat er geen rekening werd gehouden met de rechten van de privacy. Google combineerde zijn nieuwe sociale netwerkapplicatie Google Buzz met Gmail waarbij e-mailcontacten zomaar, zonder toestemming, openbaar werden gemaakt. Ook Facebook werd eerder al geconfronteerd met privacyproblemen.
Wanneer we zeggen dat online netwerken de toekomst zijn en dat we niet meer zonder kunnen, zal dat ongetwijfeld voor voldoende discussie zorgen. Het is belangrijk om, naast de voordelen, ook de addertjes onder het gras op een rijtje te zetten.
Sociale netwerksites kunnen, zowel in positieve als negatieve zin, de toekomst grondig veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten