22 december 2010

Leven na Google Wave

Google, de absolute publiekslieveling van de internetters van de afgelopen jaren, heeft beslist om zijn Wave-experiment stop te zetten. Toch heeft de online zoekmachine reeds een nieuwe samenwerkingsdienst online staan. Shared Spaces is de opvolger. De samenwerkingsapplicatie Google Wave is geen lang leven beschoren. De dienst wordt definitief afgesloten in 2011.
De samenwerkingsapplicatie Google Wave
wordt vervangen door Shared Spaces.
Het Wave-experiment van Google was een flop. Google Wave was een nieuw model voor communicatie en samenwerking op het internet. In dit kader ging het om een tool om online samen te werken. Volgens de officiĆ«le site van Google Wave was er plaats voor vier platformen:
  • Wiki
  • Chat
  • Office
  • E-mail
Lange tijd na de aankondiging van in mei 2009 was Wave enkel toegankelijk via een uitnodiging door een andere gebruiker. Google wou daar verandering in brengen en maakte Wave openbaar voor het grote publiek. Toch werd die ontwikkeling stopgezet omdat de applicatie niet of nauwelijks werd gebruikt door dat grote publiek.

Jan-Paul Oosterom, commercieel verantwoordelijke bij het internetbeveiligingsbedrijf Checkpoint, haalt zelfs zwaar uit naar Google Wave. Op zijn blog stelt hij dat het geen groot verlies betekent dat Google stopt met Google Wave. In dit kader heeft Oosterom het vooral over de veiligheid van kritische bedrijfsinformatie. Het grootste nadeel aan Google Wave is volgens hem dat providers van dergelijke tools veel te gemakkelijk de gebruiksvoorwaarden aanpassen, waardoor kritieke bedrijfsinformatie soms zomaar gebruikt kan worden in het publieke domein voor commerciĆ«le doeleinden.
Google Wave kent inmiddels al zijn opvolger, namelijk Shared Spaces. Volgens De Standaard mikt die opvolger vooral op de integratie met bestaande sociale media zoals Facebook, Twitter of het eigen Google Buzz. Shared Spaces zal ook een aantal huidige functies van Google Wave overnemen. Samenwerking is voortaan mogelijk via een gadget, dat wordt aangeboden op Shared Spaces. Er zijn reeds een aantal concrete voorstellen:
  • Gadgets om samen spelletjes te spelen
  • Gadgets om samen te tekenen
  • Gadgets om samen te werken op een kaart
Shared Spaces heeft in vergelijking met Google Wave een kleiner spectrum aan mogelijkheden. Dat wordt niet gezien als een nadeel. Een beperkt aantal mogelijkheden betekent dat de toepasbaarheid van de gadgets wordt verhoogd. Het wordt afwachten wat de toekomst brengt voor Shared Spaces want die samenwerkingsapplicatie kan nadien ook weer verwijderd worden.



Bron:

1 opmerking:

  1. Gerben, heb je al naar http://www.facebook.com/groups/ gekeken.. Ik ben het met Dutchcowboys een dat dit meer kans van slagen heeft als het gaat om online samenwerkingstool.

    zie http://www.dutchcowboys.nl/facebook/20646

    BeantwoordenVerwijderen