27 oktober 2010

Recensie: De nieuwe reporter (weblog)

De nieuwe reporter is een Nederlands onafhankelijk groepsweblog dat vooral handelt over journalistiek, technologie en de nieuwe media. Het zijn voornamelijk auteurs met verschillende achtergronden die trends signaleren en veranderingen onderzoeken in het Nederlandse en het internationale medialandschap.

Elke dag worden er één of meerdere artikels gepubliceerd door bloggers als Piet Bakker, Lex Boon en Joost de Wolf. Natuurlijk worden hier een aantal belangrijke namen vergeten zoals Ides Debruyne, medestichter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Het is een sterk punt van het weblog om zulke mensen te gebruiken. In ons land zijn ze misschien wel minder bekend maar in Nederland hebben ze al heel wat ‘faam’ verkregen.

Gerenommeerd

Hun rol in de journalistiek is soms heel uiteenlopend. Het kan gaan om vakfotografen tot freelancers bij Nederlandse televisiezenders. Het zijn stuk voor stuk gerenommeerde mensen die de media en haar gebeuren onophoudend in het oog houden en daarover iets publiceren. Hun ongezouten mening wordt meestal niet weggelaten. Om een compleet beeld weer te kunnen geven van de actualiteit moeten de media zowel verhalen van ingebedde als onafhankelijke journalisten publiceren. En daar is De nieuwe reporter volgens mij wel degelijk in geslaagd.

Vier aspecten

De hoofdbalk van De nieuwe reporter oogt vrij sober maar is wel meteen to the point. Vier grote aspecten komen aan bod: · het weblog waar de artikels op verschijnen · een interessante stek voor onderzoeken die over de media zijn gemaakt · een agenda met verschillende workshops in de journalistiek · een plek waar men terecht kan indien iemand geïnteresseerd is in een job in de journalistieke sector

Interactiviteit

Een ander sterk punt van het weblog is dat mensen die de posts lezen ook de kans hebben om te reageren. Aan de hand van een discussieforum wordt op die manier de interactiviteit tussen lezer en journalist/webmaster verhoogd. Wat ook niet slecht is aan de website is dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds een blog en anderzijds een aanrader. Er wordt gewerkt met verschillende kleuren.

Navigatiebalk

Wanneer iemand op zoek is naar een bepaald stuk uit de actualiteit, is het gemakkelijk om het artikel terug te vinden daar het weblog gebruikmaakt van een navigatiebalk. Ook de publicatiedatum wordt telkens weergegeven bij elk stuk.

Overdosis tekst

Meestal kan niet alles positief zijn aan een website en dat is ook zo bij dit weblog. Wanneer je op de homepage terecht komt, zie je onmiddellijk een overdosis aan tekst. Dit zou bij velen al meteen het startsein kunnen zijn om ‘weg te zappen’. Het gebruik van meer foto’s op de homepage zou de webpagina zeker kunnen opfleuren.

Mijn conclusie is dat een weblog als De nieuwe reporter zeker kan meedraaien in het web van talrijke journalistieke websites.

Opiniestuk: MacBook Air

MacBook Air heeft ook zijn negatieve punten

Elektronicabedrijf Apple introduceerde deze week haar nieuw concept. De MacBook Air is het dunste notebook dat tot nu toe gemaakt is. Minpuntje is de relatief hoge kostprijs die afhankelijk is van de grootte van het model en het werkgeheugen (van 999 euro tot 1599 euro). Het blijft natuurlijk wel een normaal notebook maar velen zullen de MacBook Air te weinig krachtig vinden in verhouding tot de prijs.

Aan de nieuwe MacBook Air hangt
een duur prijskaartje.

Steve Jobs, topman van computergigant Apple, introduceerde vorige week de MacBook Air. In Knack noemt hij de nieuwe pc een kruising tussen de oude MacBook en de populaire iPad. De MacBook Air is ongetwijfeld een eyecatcher en een technologisch hoogstandje. Toch is de Macbook Air niet voor alledaagse kopers. De Air koop je vooral om te zien én om gezien te worden.

Draagbaarheid

Wie op zoek is naar een normaal notebook zal de MacBook Air wellicht te weinig krachtig vinden in verhouding tot de prijs. Als draagbaarheid en mobiel gebruik belangrijk is, dan is de MacBook Air erg interessant. De prestaties liggen ook een stuk hoger dan bij de concurrenten. Daar hebt u dan wel een volwaardig scherm en toetsenbord voor in een flinterdun notebook (met een ultralicht gewicht van 1,06 kg) met een lang uithoudingsvermogen.

Gebruiksvriendelijk

De MacBook Air is een gebruiksvriendelijk product en beschikt over een goede batterij. De notebook heeft een standaardgeheugen van 2 GB. Minpuntje hierbij is dat het geheugen niet kan worden uitgebreid.

Geen optische drive

In Knack vertelt Steve Jobs ook dat de MacBook Air in niets lijkt op wat ze ooit al creëerden. Maar toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan de nieuwe Air. Zo is er maar één USB-poort voorzien wat veel te weinig is voor zo een ultratechnologisch product. Een belangrijk ontbrekend aspect (die je voornamelijk bij computers verwacht) is een optische drive. Het afspelen van cd’s en dvd’s is dus uit den boze!

We moeten eerlijk blijven, voor de relatief hoge prijs zijn er notebooks die meer functionaliteit en imposante specificaties te bieden hebben. MacBook Air blijft een zeldzaam ultradun product met een zeer hoog prijskaartje.



Link:


Artikel in De Morgen (21/10/2010)